Steeds meer mensen lezen mijn blogs – of – hoe beïnvloedt de sociale norm ons gedrag?

Iedereen – ook jij- vindt het heel belangrijk wat andere mensen doen en vinden. Cialdini zegt daarover in Invloed, de zes geheimen van het overtuigen: We bepalen wat juist is door erachter te komen wat anderen mensen vinden dat juist is. Dit wordt ook wel sociale norm genoemd. Over het algemeen willen we bij de groep horen, doen wat van ons verwacht wordt, niet afgekeurd worden of zelfs uitgesloten worden en daarom passen we ons gedrag aan om aan de sociale norm te voldoen en doen we dus bij voorkeur wat andere mensen doen.

We denken zelf overigens dat we helemaal niet zo sterk beïnvloed worden door anderen en dat we individualistisch zijn maar we laten ons wel degelijk beïnvloeden. Voorbeelden uit de praktijk zijn het aantal sterren of punten dat in beoordelingen gegeven wordt aan restaurants en hotels bijvoorbeeld. Of de informatie dat al 2 miljoen Nederlanders overgemaakt hebben aan 555. Dat beweegt ons tot imiteren en zorgt ervoor dat wij eerder geneigd zijn deze restaurants of hotels te bezoeken en geld over te maken.

Lees verder

Stof schaadt de gezondheid

Ik kwam op vakantie deze mooie poster tegen in Valkenburg. Daar heb ik een bezoek gebracht aan een – nagemaakte – steenkolenmijn. De laatste steenkolenmijn is eind jaren 60 gesloten dus deze poster moet meer dan 50 jaar oud zijn.

Zoals je waarschijnlijk weet vond bij de steenkoolwinning blootstelling aan fijn stof en kwarts plaats. Leuk om te zien dat er in de tijd van de poster al aandacht was voor collectieve preventieve maatregelen om blootstelling aan stof te verminderen. Ook nu nog hoort sproeien met water bij de maatregelen die aangeraden worden om blootstelling aan stof te reduceren naast o.a. afzuiging/ventilatie en zo nodig adembescherming.

Lees verder