Morgen ga ik een bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering…

Afgelopen week las ik in de krant over het IPCC rapport  ‘Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability’. Dit rapport benadrukt de urgentie van snelle actie om klimaatverandering tegen te gaan.

Ik wil daar graag aan bijdragen en er zijn ook zeker stappen die ik daarbij kan zetten: verwarming lager, geen vlees meer eten, vaker met de fiets, maximaal 5 minuten douchen etc.

Ik constateer echter dat ik nog geen actie heb genomen sinds afgelopen week. Dat zie ik vaker bij mezelf en ook bij anderen: je kunt iets echt willen maar er toch niet toe komen. Meer bewegen of duurzamer leven of veiliger werken. De reden dat we niets doen ligt in een fundamentele levensbehoefte van de mens om zo min mogelijk energie te gebruiken.

In de gedragsbeïnvloeding, in dit geval jouw eigen gedrag, kun je dan gebruik maken van een zogenaamde implementatie intentie: een concreet kort stappenplan dat gedrag verbindt met een tijdsdeadline en plaats. Een ALS-DAN plan. ALS ik klaar ben met avondeten DAN ga ik direct daarna een wandeling maken. ALS ik morgen naar mijn werk ga, DAN ga ik voordat ik de deur uit ga, de verwarming uitzetten. ALS ik vanmiddag mijn shift ronde loop, DAN ga ik extra op housekeeping letten.

Dit heeft 2 voordelen:

1) Je maakt daarmee je voornemen concreet, je maakt een afspraak met jezelf. In plaats van eindeloos te blijven denken ‘ik ga meer bewegen’, denk je ‘ALS ik morgenochtend opsta om half 7 DAN ga ik een wandeling maken’.  We hebben als mens niet alleen behoefte aan een zo laag mogelijk energiegebruik maar ook aan consistentie. Dus als we een concrete afspraak met onszelf hebben gemaakt dan willen we ons er ook aan houden.

2) Je maakt het klein en daardoor haalbaar en eenvoudig. Een voornemen om voortaan iedere ochtend te gaan wandelen,  is zo groot dat je veel meer de neiging zult hebben nog maar even inactief te blijven.

Dit kun je ook gebruiken om anderen die niet tot actie komen, in beweging te brengen. Als je zeker weet dat mensen wel willen maar de energie niet vinden om het doen, kun je door vragen hun voornemen concreter maken: Waarom vind je dit onderwerp belangrijk? Wat ga je precies doen? Wanneer? Op welke manier? Mogelijk kun je hen d.m.v. deze vragen een ALS-DAN afspraak met zichzelf laten maken. Want zoals ik al eerder schreef, Dit is een nuttige blog omdat…. | SHE-d.nl,  het is veel effectiever als mensen zichzelf overtuigen dan dat jij dat probeert te doen.

Een implementatie intentie werkt krachtiger als die publiekelijk zichtbaar of hoorbaar is.  

Dus bij deze, jullie zijn mijn getuige: ALS ik morgen 11 april 2022 wakker word, DAN zet ik de verwarming op 18.5 graden.

Laat me weten of jullie dit (kunnen) gebruiken en op welke manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *