Werkt angst om gedrag te veranderen?

Ik fiets regelmatig naar mijn werk en stap soms af om ons mooie Hollandse landschap vast te leggen.

Recent moest ik om een hele andere reden flink in de rem. Een enorme tractor keerde heel plotseling waarbij zijn last aan de voorkant over het fietspad viel en dat volledig blokkeerde. Ik kwam vlak voor de last tot stilstand, keek naar de chauffeur die alweer de weg op aan het draaien was, wees naar mijn voorhoofd en zag ik het probleem: de chauffeur was druk aan het bellen en heeft mij helemaal niet opgemerkt.

Wat kun je doen om te voorkomen dat jouw collega’s telefoneren tijdens het rijden in een voertuig? Niet voor niets is het verbieden van telefoon gebruik tijdens het rijden een life saving rule bij veel industriebedrijven.

Om riskant gedrag te voorkomen (roken, telefoneren tijdens het auto rijden, fietsen zonder helm, gebruik van alcohol en drugs etc) wordt vaak gebruik gemaakt van angst om gedrag te beïnvloeden. We laten zien wat de gevolgen zijn van het riskante gedrag. Het idee erachter is dat de emotie die je daarmee oproept, ervoor zorgt dat mensen dat gedrag niet meer gaan vertonen.

Werkt gegarandeerd dacht ik persoonlijk. Voor mij zijn verhalen over de gevolgen van onveilig gedrag altijd een goede reminder waarom ik bijvoorbeeld niet in de auto moet gaan bellen.

Dat is zeker niet voor iedereen het geval heb ik geleerd tijdens mijn opleiding tot gedragsveranderaar. Het laten zien van een dergelijk  verhaal  kan tot gevolg hebben dat we ons gedrag aanpassen en stoppen met bellen in de auto, maar de kans is ook groot dat we de boodschap negeren.

Om te zorgen dat een dergelijke boodschap werkt, is het belangrijk dat we als toehoorders iets kunnen met de angst of negatieve emotie die vrijkomt. Als dat niet het geval is, is de kans groter dat we onze kop in het zand steken, wegkijken of de boodschap devalueren.

Het gebruik van een verhaal over de gevolgen van gedrag kan dus zeker werken om gedrag te veranderen, maar zorg dan dat er daarna direct concrete actie genomen kan worden door de toehoorders: het laden van een app die ervoor zorgt dat de telefoon niet afgaat in de auto, het maken van afspraken over bellen tijdens het werk, het installeren van kluisjes waarin de telefoon opgeborgen kan worden etc.

Laat me weten wat jullie gedaan hebben om het gebruik van telefoons in voertuigen te stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *