Als je, als SHE professional, ziet dat jouw doelgroep een bepaald gedrag niet vertoont, dan kan dit veroorzaakt worden door weerstand. Een veelvoorkomende vorm van weerstand is reactance: verzet tegen de boodschapper. Soms ben jij simpelweg niet de juiste persoon om de boodschap over te brengen. Je kunt dan iemand zoeken die geschikter is om de boodschap over te brengen. Of omstandigheden creëren die jou als boodschapper helpen.
👉 De kracht van een rolmodel
Mensen zijn eerder geneigd advies aan te nemen van iemand die ze bewonderen of waarmee ze zich identificeren. Heb je een lokale held of een rolmodel binnen jouw organisatie? Iemand met invloed en respect binnen de doelgroep? Laat hém of háár de boodschap brengen. Als een gewaardeerde collega of leidinggevende het goede voorbeeld geeft, is de kans veel groter dat anderen volgen.
👉 Sympathie: wie kan niemand weerstaan?
Als een rolmodel niet direct voorhanden is, kun je gebruik maken van sympathie. We zijn sneller bereid om iets te doen voor iemand die we aardig vinden. Denk aan een vriendelijke collega of een persoon die bekendstaat om zijn humor en benaderbaarheid. Door deze persoon de boodschap te laten overbrengen, omzeil je weerstand en vergroot je de kans op gedragsverandering.
👉 Slim associëren: eten verbindt
Of koppel je boodschap aan een prettige ervaring. Mensen associëren positieve gevoelens vaak met de context waarin ze zich bevinden. Daarom werken veiligheidsboodschappen tijdens een lekkere lunch of ontbijt verrassend goed. Wacht wel met praten tot iedereen wat gegeten heeft.
Niet alleen wat je zegt, is belangrijk maar vooral wie het zegt en wanneer je het zegt.

Hoe kunnen we dat gebruiken als SHE-professionals?
👉 Gebruik een lokale held of rolmodel op posters, in toolbox-meetings of tijdens trainingen.
👉 Laat een collega die een incident heeft meegemaakt vertellen over de impact en de lessen die hij of zij eruit heeft getrokken.
👉 Organiseer een veiligheidslunch of -ontbijt en breng de boodschap halverwege de maaltijd.