Ik heb afgelopen week het boek Op naar geluk gelezen van Ap Dijksterhuis voor mijn studie aan de Behavior Change Academy.
Geluk is gedeeltelijk te beïnvloeden en wie wil er nou niet nog gelukkiger worden? Als je meer wilt weten raad ik je aan dit boek te lezen want het geeft goede inzichten, hieronder een aantal van mijn belangrijkste leerpunten:
1 Wat is dat eigenlijk geluk? In het boek wordt o.a. Gaby van den Berge geciteerd over geluk: Het geluk bestaat erin te verlangen wat men heeft.
2 Kun je dat beïnvloeden geluk? Ja deels. Geluk hangt maar zeer beperkt van omstandigheden af. We hebben er 50% zelf invloed op, de rest wordt bepaald door genen (40%) en een heel klein beetje door omstandigheden (10%). Dat van die omstandigheden blijkt bijvoorbeeld uit onderzoeken bij mensen die de loterij hebben gewonnen en mensen die door een ongeluk blijvend gehandicapt zijn. Beiden hadden na verloop van tijd weer hetzelfde geluksgevoel als daarvoor.
3 Geld maakt niet gelukkig. Althans als je niet echt arm bent. Boven een bepaalde levensstandaard draagt geld niet veel meer bij aan geluk. Maar het kan wel iets gelukkiger maken als je het op een goede manier besteedt: niet aan spullen maar wel aan het kopen van tijd, kado’s voor anderen, ervaringen, hobby’s en dingen die je samen met anderen doet. (Dus kom maar op met die kado’s 😊). Je kunt dit ook omdraaien als je geen spullen koopt, hoef je minder geld te verdienen en koop je daarmee indirect tijd. Dan is het wel weer belangrijk wat je met die gekochte tijd doet.
4. Het hebben van een hobby is heel belangrijk. Dat was nieuw voor mij dus mogelijk ook voor jullie. Mensen besteden meer tijd aan passieve vrijetijdsbestedingen (voor een scherm zitten) maar ze worden gelukkiger van actieve vrije tijdsbestedingen (wandelen, sporten, musiceren). Dus besteed tijd aan een actieve hobby waar je wat van leert.
5. Investeer in je sociale contacten. Zoek ervaringen die je met anderen deelt en/of waarbij je anderen helpt.
6. Schrijf dagelijk 3 dingen op waar je dankbaar voor bent.
7. Stop met multitasken. Met name het continu combineren van de telefoon en email met al je andere bezigheden geeft onrust en onrust maakt niet gelukkig.
8. Een stap tegelijk. Help jezelf met kleine duwtjes in de goede richting. Neem je bijvoorbeeld voor 3 maal per week ’s avonds eerst te gaan wandelen i.p.v. voor de TV te zitten.