Week van de RIE – ik ben fan jullie ook?

Deze week van de RI&E met veel enthousiasme mogen werken aan de actualisatie van de RI&E van één van mijn opdrachtgevers.

Als je wilt verbeteren in veiligheid en gezondheidsprestaties, moet je vrijwel altijd werken aan drie hoofdgebieden:

1  Zijn installatie en arbeidsmiddelen veilig? Is de installatie op een veilige manier ontworpen? Worden installatie en arbeidsmiddelen tijdig en op de juiste manier geïnspecteerd en onderhouden? Reduceren we risico’s bij de bron? Ik zie vaak nog verbetermogelijkheden, met name op het gebied van geluid, fysieke belasting en blootstelling gevaarlijke stoffen.

2 Weet iedereen hoe hij veilig moet werken? Dit gaat om kennis en vaardigheden. Hoe worden nieuwe operators opgeleid? Hoe worden kennis en vaardigheden van iedereen in de fabriek op peil gehouden? Wordt de veiligste manier van werken in begrijpbare en actuele instructies uitgelegd? Weet iedereen hoe en wanneer arbeidsmiddelen gebruikt moeten en mogen worden?

3. Wil iedereen veilig werken? Dit gaat om veiligheidsgedrag en veiligheidscultuur. Geven management en leidinggevenden het juiste voorbeeld? Spreken zij medewerkers aan die onveilig gedrag vertonen? Laten zij in hun gedrag en beloning (waar worden mensen op afgerekend) zien wat het belang van veiligheid is?

De RIE onderzoekt voor elk van deze drie gebieden of er verbetermogelijkheden zijn. De RIE is daarom een mooi middel om de gap te vinden en te laten zien tussen de huidige situatie en het volgende niveau dat een organisatie zou kunnen bereiken. Dit is een continu verbeterproces, de RIE moet actueel gehouden worden.

Ik ben fan van de RIE omdat het een wettelijk verplicht instrument is evenals het bijbehorende Plan van Aanpak. De OR moet bovendien instemmen met de gebruikte methode en het Plan van Aanpak. Dit geeft prioriteit en zwaarte aan de RIE en de uitvoering van het Plan van Aanpak.

Dit zorgt er dus voor dat een SHE professional de RIE kan gebruiken, niet alleen om de gap te identificeren maar ook om die te helpen sluiten en de stap te maken naar betere veiligheid- en gezondheidsprestaties.

Persoonlijk vind ik dat een van mijn taken als SHE professional. Wat vinden jullie?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *