Mijn logo

Vijf dingen waar ik heel enthousiast over ben verenigd op dit mooie schaaltje: mijn vak (SHE), mijn bedrijf, mijn logo, mijn stad (Delft) en Delfts blauw, geschilderd door Carolijn Booy van de Blauwe Tulp.Mijn naam en logo bevatten – zeker niet toevallig – details van mijn stad. Mijn dochter heeft tijdens haar ontwerp de toren van het Kruithuis in mijn logo verwerkt.

Dit is een mooi eeuwenoud voorbeeld van een goede SHE maatregel door de stad Delft in 1659. In 1654 is het Kruithuis van Delft midden in de stad ontploft waarbij een hele stadswijk de lucht in vloog met honderden doden tot gevolg. Daarom werd besloten het Kruithuis aan de Schie in 1659 een aantal kilometers buiten de stad te bouwen.

Naast het reduceren van risico’s voor de omgeving door het creëren van afstand tot de bebouwing, zaten er ook een aantal veiligheidsmaatregelen in het ontwerp van het Kruithuis zelf:

De twee kruittorens zijn in een vijver gebouwd en daardoor niet voor iedereen toegankelijk.

Bedekking van de deuren van de toegangspoort en al het hang-en-sluitwerk is gemaakt van materiaal dat vonkvorming tegengaat.

De beide kruittorens zijn zo gebouwd dat bij een eventuele ontploffing het dak de lucht in gaat en de muren blijven staan, waardoor er veel minder schade aan de omgeving wordt aangericht. 

Zo waren mijn Delftse vakgenoten in die tijd al heel goed bezig met risico reductie. Omdat het Kruithuis, voor mij SHE en Delft symboliseert, heb ik gekozen om dit stukje geschiedenis in mijn logo uit te drukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *