Wie A zegt moet ook B zeggen, commitment & consistentie

Als je ergens ‘ja’ tegen zegt (commitment), moet je ook de bijbehorende acties ondernemen (consistentie). Mensen hebben een sterke drang naar samenhang tussen hun gedachten, houding, beloftes en gedrag. Zodra we een belofte doen, een keuze maken of een standpunt innemen, willen we – vanwege die behoefte aan consistentie – ons gedrag in lijn brengen met wat we gezegd of besloten hebben.

Stel je voor dat je iemand overhaalt om een kleine stap te zetten (een klein commitment aan te gaan). Dan zal de volgende stap gemakkelijker zijn, omdat mensen graag consistent handelen. Verkopers maken hier vaak gebruik van: “Mag ik u iets vragen?” Als je dan ‘ja’ zegt, is het moeilijker om vervolgens van de verkoper af te komen. Door ‘ja’ te zeggen toon je commitment, en jouw behoefte aan consistentie maakt het lastig om daarna niet meer te luisteren naar het verkooppraatje. Dit staat bekend als de ‘voet tussen de deur techniek’.

We kunnen dit gebruiken als we proberen bepaald gedrag te veranderen. Introduceer de verandering in kleine stapjes. Als er commitment is voor de eerste stap, zal de behoefte aan consistent gedrag ervoor zorgen dat de volgende kleine stap in het veranderingsproces makkelijker wordt gezet. Dit werkt nog krachtiger wanneer we  de doelgroep overtuigen actief commitment te tonen door beloftes en afspraken met anderen te delen: “Ja, ik ga dit doen, en ik ga het nu doen!” Dat is een van de redenen waarom mijn belangrijkste voornemens graag breed communiceer. Ik weet dan behoorlijk zeker dat ik me eraan zal willen houden.

Hoe kunnen we dit als SHE-professionals toepassen?

  • Laat alle deelnemers  aan het einde van een veiligheidsdag openbaar uitspreken wat ze vanaf morgen anders gaan doen. Publiek commitment versterkt de neiging tot consistentie.
  • Zorg ervoor dat veiligheidsafspraken duidelijk zijn opgenomen in contracten met leveranciers en contractors.
  • Door specifieke werknemers op te leiden en voor te stellen als “veiligheidsambassadeurs” of ‘champions’, creëer je voor hen een publiek commitment. Deze medewerkers committeren zich om hun collega te helpen veilig te werken. Omdat hun rol zichtbaar is en ze een voorbeeldfunctie hebben, voelen ze een sterke drang om consistent veilig gedrag te vertonen.
  • Stel altijd een SHE-doelstelling voor als onderdeel van de jaardoelstellingen en vertaal deze naar persoonlijke doelstellingen voor elke medewerker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *